چگونه مدیتیشن کنیم + آموزش مدیتیشن به شکل ساده و کاربردی
مدیتیشن یا درون کاوی به تکنیکهای مشخصی برای رسیدن به آرامش درونی و متمرکز شدن ذهن گفته میشود. مدیتیشن به شما کمک میکند تا دردهای جسمی و ذهنی خود را کاهش داده و تمرکز بیشتر و بهتری بر روی مسائل داشته باشید. انجام دادن چند دقیقه مدیتیشن در طول روز میتواند به سلامتی شما کمک کرده و دردهای شما را کاهش دهد. همچنین انجام درون کاوی با کاهش بار روانی ذهن، باعث تمرکز بهتر شما در طول روز و تقویت قوه تصمیمگیری شما خواهد شد. تکنیکهای مدیتیشن به دلیل قدمت بسیار زیاد آن، فراوان میباشند اما توجه داشته باشید که تمامی این تکنیکها به آرامش درونی شما منتهی میشوند. در این مقاله از چگونه به آموزش مدیتیشن به سادهترین شکل ممکن پرداخته و تکنیکهای مدیتیشن را به شما معرفی خواهیم نمود.
مدیتیشن یا درون کاوی چیست و چه فوایدی دارد
مدیدتیشن به مجموعهای از تکنیکهایی گفته میشود که به مرور زمان باعث رویارویی شما با خودتان شده و بار و تنشهای ذهن و در نتیجه جسم شما را کاهش میدهد. هرچند افراد برای انجام دادن مدیتیشن دلایل متفاوتی دارند. برخی از افراد برای ارتباط بهتر با درون خود مدیتیشن میکنند و برخی دیگر صرفا برای کاهش فشارهای ذهنی و غربالگری افکار و احساسات خود دست به مدیتیشن میزنند. همچنین ممکن است به بعضی از بیماران توصیه شود که در طول روز کمی مدیتیشن انجام دهند، چراکه مدیتیشن به حفظ روحیه بیماران نیز کمک قابل توجه میکند.
بطور کل میتوان مدیتیشن را راهی برای درک بهتر از خود و واقعیت خود معرفی کرد. از فواید مدیتیشن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1 – رسیدن به خود آگاهی:
یکی از فواید اصلی مدیتیشن، دستیابی به خود آگاهی و ایجاد ارتباط بهتر با درون خود میباشد.
2 – کاهش فشارهای عصبی و رسیدن به آرامش:
با مدیتیشن میتوانید از فشارهای عصبی خود کاسته و به ذهنی آرام دست پیدا کنید.
3 – افزایش تمرکز:
مدیتیشن برای افزایش تمرکز بسیار مفید میباشد. همچنین اگر تمرکز بر روی مسئله خاصی را مدنظر دارید، زمزمه کردن آن در زمان مدیتیشن میتواند تمرکز شما بر روی آن موضوع را به شکل اعجاب انگیزی افزایش دهد.
4 – متعادل شدن فشار خون:
مدیتیشن به شما کمک میکند تا فشار خون نرمالتری داشته باشید.
5 – بهبود نظم زندگی:
درون کاوی در بلند مدت میتواند نظم زندگی شما را بهبود بخشیده و همچنین ساعات خواب و بیداری شما را تنظیم نماید.
6 – کاهش امراض و دردهای جسمی:
منشا بسیاری از دردهای جسمی، فشارهای روانی میباشد. مدیتیشن با آرام کردن روان باعث کاهش دردها و امراض شما شده و میتواند در بهتر کردن روند بهبودی ناراحتیهای جسمی موثر واقع شود.
7 – کاهش استرس و اضطراب:
با روزی چند دقیقه مدیتیشن میتوانید استرس و اضطراب خود را کاهش داده و سطح کیفیت زندگی خود را بهبود بخشید.
فواید مدیتیشن به این موارد ختم نمیشود. مدیتیشن میتواند در بازگردانی نظم و روند اصلی زندگیتان به شما کمک کرده و مشکلات ریشهای ذهنی شما را رفع نماید. توجه داشته باشید که برای بهرهمندی از فواید کامل درون کاوی لازم است تا تلاش کرده و به تمرینهای درون کاوی خود متعهد بمانید.
چگونه مدیتیشن کنیم؟ راههای مدیتیشن
تکنیکهای زیادی برای مدیتیشن کردن وجود دارند اما تکنیکهای زیر جزو موثرترین روشهای مدیتیشن میباشد.
1 – خیره شدن به جسمی خاص:
یکی از موثرترین تکنیکهای مدیتیشن، خیره شدن به جسمی خاص میباشد. این تکنیک درون کاوی، دریشتی نام دارد. یک جسم خاص را انتخاب کرده و به آن خیره شوید. برای مثال میتوانید از به شعله یک شمع خیره شوید و یا نقطهای سیاه رنگ به اندازه یک سکه بر روی صفحهای سفید چاپ کرده و آن را در فاصله یک تا دو متری از خود قرار دهید و روی آن خیره شوید.
در این تکنیک مدیتیشن میتوانید به گونهای به جسم انتخاب شده خیره شوید که تصاویر موهومی از آن برای شما پدید آید. برای مثال چشمهای خود را در حالت نیمهباز نگه دارید. لازم به ذکر است که در هنگام انجام این تکنیک، آزاد نگهداشتن ذهنتان از افکار بیهوده توصیه میشود. تمرکز شما بر روی جسم مورد نظر باعث کاهش فشارهای روانی و افزایش تمرکزتان خواهد شد.
2 – استفاده از مانترا:
مانترا به مجموعه واژهها و اصواتی گفته میشود که دفعات تکرار شده و معنایی معادل با رها کردن افکار دارد. درون کاوی با استفاده از مانترا باعث تخلیه فشارهای روانی شما شده و باعث افزایش توجه شما به زمان حال خواهد شد. مانتراها به زبان سانسکریت بوده و نیاز به تلفظ درست آنها میباشد، گرچه تلفظ نادرست مانترا نیز برای افرادی که به تازگی شروع به مدیتیشن کردهاند، مشکلی ایجاد نمیکند.
در حین استفاده از این تکنیک، داشتن توجه و تمرکز برای گرفتن بهترین نتیجه، بسیار ضروری میباشد و اگر ذهن شما سمت دیگری باشد، صرف تکرار کردن مانتراها نمیتواند اثرگذاری زیادی برایتان داشته باشد.
3 – خلق تصاویر ذهنی:
یکی از تکنیکهای موثر در مدیتیشن، خلق تصاویر ذهنی و تجسم کردن تصاویر در ذهن میباشد. منظور از تصاویر، صورتگری تصاویری میباشد که در شما حس آرامش و شفابخشی ایجاد مینماید. برای مثال اگر جنگل باعث آرامش شما میشود، میتوانید خود را در جنگلی تصور کرده و صحنه آن جنگل را در ذهن خود خلق نمایید.
4 – دم و بازدم:
یکی از حیاتیترین اعمال هر جاندار زندهای، تنفس کردن میباشد. توجه به دم و بازدم و البته نظم بخشیدن به آن در بسیاری از فعالیتها همچون یوگا، پیلاتس و همچنین مدیتیشن مورد توجه واقع شده است.
برای مدیتیشن میتوانید دم و بازدمهای خود را شمارش کرده و همچنین به آن نظم ببخشید. هرچند منظور از نظم بخشیدن به دم و بازدم، کنترل کردن آن نمیباشد، بلکه باید آزادانه و البته منظم دم و بازدم نمایید. همچنین بر روی تنفس خود تمرکز کرده و هر نفسی که میکشید را دنبال نمایید. به این معنا که سعی کنید تا حرکت هوا را در بدن حس نمایید. برای کاهش استرس و تنشهای جسمی خود میتوانید تصور کنید که هر دم، نیروی جدیدی وارد جسم و روح شما مینماید و با هر بازدم، دردهای شما نیز از بدنتان خارج میگردد.
5 – پیادهروی:
یکی از تکنیکهای مدیتیشن، پیادهروی کردن میباشد. این تکنیک درون کاوی بسیار ساده بوده و برای همه کاربردی میباشد. یک مکان مناسب برای پیادهروی انتخاب کرده و آزادانه شروع به پیاده روی کردن نمایید. در حین پیادهروی، حرکات خود را کنترل و پیگیری نمایید و به آزادانه راه بروید. دستهای خود را آزادانه حرکت داده و بدون اینکه مقصد مشخصی در ذهن داشته باشید، به پیادهروی کردن خود ادامه بدهید.
همچنین تنفس خود را با هر گامی که بر میدارید، تنظیم نمایید، برای مثال در هر دو گام هوا را وارد ششهای خود کرده و در دو گام بعدی آن را بازدم نمایید.
بهترین فرم بدن برای مدیتیشن کردن:
فرم بدن در کیفیت مدیتیشن تاثیرگذار میباشد. لازم نیست تا فرم بدنی خود را دقیقا همانند یک استاد و مربی مدیتیشن تنظیم نمایید. کافیست تا بر روی زمین و یا یک صندلی نشسته و ستون فقرات خود را صاف نگه دارید. به عبارت دیگر از خم شدن و یا لم دادن پرهیز کرده و فرم بدن خودتان را صاف نگه دارید.
بهتر است تا مدیتیشن را بر روی زمین و به شمل چهارزانو نشسته و بدن خود را صاف نگه دارید. دستهای خود را بر روی زانوها قرار دهید، طوریکه کف دستهایتان به سمت بالا قرار داشته باشد. حفظ فرم ستون فقرات در حین انجام درون کاوی توصیه میشود.
هرچند اگر به دلیل مشکلات جسمی قادر به نشتن بر روی زمین نیستید، میتوانید بر روی صندلی و یا تشکی نرم بنشینید. همچنین میتوانید بر روی سطحی صاف به پشت دراز کشیده و دستهای خود را با زاویه 60 درجه باز کنید. پاهای خود را نیز کمی باز کرده تا حالتی را که جسمتان آرامش مییابد را پیدا کنید. کف دستها و یا پشت دستهایتان را نیز به سمت بالا قرار دهید.
مهمترین نکته در خصوص فرم مناسب بدن در درون کاوی، راحتی شما میباشد. یعنی بگونهای فرم بدن خود را تنظیم کنید که بدنتان آرامش بیابد. البته نباید از فرم بدنی گفتهشده فاصله چندانی بگیرید. اگر قصد دارید به تازگی درون کاوی را آغاز کنید، خستگی بدن شما طبیعی میباشد، رفته رفته با فرم نشستن در مدیتیشن ارتباط بیشتری برقرار کرده و به آن عادت خواهید کرد. پس جایی برای نگرانی نیست.
جمع بندی
در دنیای سرشار از دغدغه و تنش امروزه، استرس و نداشتن تمرکز امری بسیار طبیعی میباشد. برای کاهش اثرات سوء ناشی از زندگی شلوغ شهری، کمی وقت گذاشتن برای خودمان میتواند تاثیر بسیار مثبت و سازندهای داشته باشد. همه ما چند دقیقه در روز را میتوانیم صرف خودمان و به دست آوردن آرامش روح و روانمان نماییم. یکی از بهترین تکنیکهای بدست آوردن آرامش و خارج کردن تنشها از بدنمان، مدیتیشن کردن میباشد.
در این مقاله از چگونه به آموزش سادهترین راههای مدیتیشن پرداختیم و نکات حول درون کاوی را خدمت شما دوستان عزیز معرفی نمودیم. شما میتوانید با تکیه بر مطالب گفته شده، درون کاوی را آغاز کرده و تنها با روزی چند دقیقه وقت گذاشتن، حال و احوال و روحیات مثبت خودتان را بازیابی کنید.
نظرات کاربران