تیم چگونه 1675 روز پیش بدون دیدگاه

چگونه عادت ماهیانه (دوران قاعدگی) را بهتر بشناسیم و آن را پشت سر بگذاریم

به ریزش دوره‌ای دیوارهٔ رحم که همراه با خونریزی است، قاعدگی، پریود، عادت ماهانه یا در زبان فارسی سلیس و زیبای مردم افغانستان، «عادت ماهوار» گفته می‌شود. طول مدت خونریزی، میزان خونریزی، فاصلهٔ بین خونریزی‌ها و سایر خصوصیات هر قاعدگی از شاخص‌های مهم سلامت زنان است. این مطلب به شما کمک می‌کند تا همه چیز را در مورد دوران قاعدگی،‌ بهتر و دقیق‌تر بشناسید.

چگونه عادت ماهیانه (دوران قاعدگی) را بهتر بشناسیم و آن را پشت سر بگذاریم

خونریزی قاعدگی

ترشحات قاعدگی شامل مقداری خون روشن شریانی، موکوس دهانهٔ رحم، ترشحات واژن و بافت دیوارهٔ رحم است. به همین دلیل، رنگ ترکیب ترشحات قاعدگی کمی تیره‌تر از رنگ خون است. در واقع، برخلاف تصور عامه که خون قاعدگی را خونی کثیف می‌دانند، بیشتر خون قاعدگی، خون شریانی یا خون تمیز و حاوی اکسیژن است. در اوایل یا اواخر خونریزی ممکن است که رنگ خون قهوه‌ای تیره باشد و این هم به دلیل فعالیت آنزیم‌های خاص و پدیده‌ای طبیعی است.
خون غلیظ و تیره غیرطبیعی است؟
همانطور که گفتیم گاهی اوقات خون قاعدگی در روزهای آخر به رنگ قهوه‌ای تیره یا حتی سیاه در می‌آید که این تغییر رنگ طبیعی است. در واقع هرچه خون بیشتر داخل رحم بماند و دیرتر از بدن خارج شود، رنگش هم تیره‌تر می‌شود. همچنین اگر خونریزی به طور موقت غلیظ و شدید باشد جای نگرانی نیست اما اگر این حالت هرماه اتفاق بیفتد باید به پزشک مراجعه کنید تا میزان آهن خون‌تان چک شود و دچار کمبود آهن نشوید. بسیاری از خانم‌ها به عادت‌ماهانه‌های سنگین عادت دارند و آنها را طبیعی تلقی می‌کنند اما با گذشت زمان دچار کم‌خونی، ضعف و خستگی می‌شوند.
وجود لخته خون قاعدگی
اغلب خانم‌ها هر چند وقت یک بار در قاعدگی‌شان لخته خون می‌بینند. این لخته‌ها ممکن است قرمز روشن یا تیره باشند و اغلب در شدیدترین روز خونریزی خارج می‌شوند. وجود این لخته‌ها باعث می‌شود خونریزی غلیظ‌تر از همیشه به نظر برسد. بدن به طور معمول برای جلوگیری از لخته شدن خون قاعدگی، همراه با آن ماده ضدانعقاد ترشح می‌کند. اما وقتی عادت‌ماهانه‌ شدید است و خون با سرعت زیادی خارج می‌شود، این مواد وقت کافی برای اثرگذاری پیدا نمی‌کند و به همین دلیل لخته تشکیل می‌شود. اگر میزان لخته‌های‌تان زیاد است یا سایزشان بزرگ است باید حتما توسط متخصص زنان معاینه شوید.


سن شروع و مدت زمان قاعدگی

اولین تجربهٔ قاعدگی یا پریود معمولاً بین هشت تا ۱۶ سالگی اتفاق می‌افتد. عوامل مختلفی از جمله نژاد، شرایط زندگی، نوع تغذیه، منطقهٔ جغرافیایی محل رشد، وضعیت بهداشت و عوامل روحی در زمان شروع دوران قاعدگی مؤثر است. بر اساس مطالعات موجود، زندگی در مناطق شهری، اضافه وزن، زندگی در نزدیکی خط استوا، سن قاعدگی را پایین‌تر می‌آورد.
مدت زمان خونریزی قاعدگی معمولاً سه تا پنج روز است، اما بین دو تا هشت روز می‌تواند متغیر باشد. هر سیکل یا چرخهٔ قاعدگی که از اولین روز قاعدگی تا اولین روز خونریزی دورهٔ بعد محاسبه می‌شود، به طور متوسط ۲۸ روز طول می‌کشد و به‌طورکلی، سیکل قاعدگی طبیعی زنان بین ۲۱ تا ۳۵ روز متغیر است.
همچنین عوامل زیادی موجب تغییر زمان قاعدگی می‌شود که شایع‌ترین آنها بارداری است. اما ورزش سنگین، رژیم‌های غذایی، کاهش وزن زیاد، مسافرت، استرس روحی و جسمی، کیست‌های تخمدان، بلوغ زودرس، فیبروم‌های رحم و سرطان می‌تواند این زمان را دچار تغییراتی کند.


چگونه عادت ماهیانه (دوران قاعدگی) را بهتر بشناسیم و آن را پشت سر بگذاریم

خودمراقبتی دوران قاعدگی

برای رعایت بهداشت و خودمراقبتی در روزهای پریود لازم است نکاتی را بدانیم و به اطرافیان نیز یاد بدهیم. برخی از این توصیه‌ها به شکل زیر است:

  • در زمان قاعدگی حتماً از نوار بهداشتی یا پدهای تمیز و یک‌بارمصرف استفاده کنید.
  • استحمام مرتب و زیاد در دوران قاعدگی مهم و لازم است.
  • حمام رفتن در دوران قاعدگی هرگز باعث نازایی نمی‌شود.
  • شست‌وشو و حمام کردن در دوران قاعدگی باعث عفونت نمی‌شود، بلکه رعایت بهداشت از بروز بیماری و عفونت جلوگیری می‌کند.
  • لباس زیر خود را هر روز عوض کنید.
  • اگر لباس‌های زیر شما در آفتاب مستقیم خشک نمی‌شوند، حتماً چند دقیقه قبل از پوشیدنشان آنها را اتو بکشید و بگذارید نم و بخار اتو برطرف شود و سپس آن را بپوشید.
  • شستن دست‌ها با آب و صابون را بعد از هر بار تعویض نوار بهداشتی فراموش نکنید.
  • اگر چه مقدار آهن ازدست‌رفته در هر سیکل قاعدگی ناچیز است اما در کشورهایی که فقر تغذیه ریشه‌کن نشده، مصرف قرص آهن برای مقابله با کم‌خونی فقر آهن؛ البته با تجویز پزشک، ایرادی ندارد.
  • بسیاری از زنان، شکم و کمردرد شدیدی را در دوران قاعدگی تجربه می‌کنند. علت درد، انقباضات قدرتمند عضلات رحم و عضلات شکمی اطراف رحم برای بیرون راندن ترشحات قاعدگی است. داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مثل ایبوپروفن و ناپروکسن و استفاده از کیسهٔ آب گرم و استراحت به کاهش این دردها کمک می‌کنند.
  • طی این دوران ممکن است سندرم قبل از قاعدگی یا PMS نیز رخ بدهد که شامل دردناک شدن پستان‌ها به علت احتباس آب و نمک، خستگی و تغییرات خلقی مثل تحریک‌پذیری است.
  • تغذیهٔ سالم، کاهش مصرف کافئین و حمایت روحی برای رفع عوارض دوران قاعدگی مفید است.

چگونه عادت ماهیانه (دوران قاعدگی) را بهتر بشناسیم و آن را پشت سر بگذاریم
Woman fingers with pen writing reminder Period in calendar. Close-up.

فرآیند سیکل قاعدگی

شما 2 تخمدان دارید و هرکدام از آن ها چند تخمک را در بر می گیرند. این تخمدان ها بسیار کوچک هستند. به گونه ای که با چشم غیر مسلح، اصلا دیده نمی شوند.
در طول سیکل قاعدگی، هورمون ها به بالغ شدن تخمک ها در تخمدان کمک می کنند. هنگامیکه تخمک بالغ شد، به معنی این است که برای بارور شدن به وسیله اسپرم ها آماده است. این هورمون ها، همچنین دیواره رحم را ضخیم و اسفنجی می کنند. بنابراین اگر تخمک بارور شد، بهترین جا را برای فرود و شروع کردن بارداری را دارد. این دیواره مانند هر چیز دیگری در داخل بدنتان، از بافت و خون تشکیل شده است و مواد مغذی بسیاری برای کمک به رشد بارداری را دارد.
تقریبا در میانه سیکل قاعدگی، هورمون هایتان به یکی از تخمدان ها دستور آزاد سازی یک تخمک بالغ را می دهد. که به این فرایند، دوران تخمک گذاری می گویند. بیشتر مردم هنگامیکه تخمک گذاری می کنند، چیزی نمی فهمند، اما برخی از نشانه های تخمک گذاری عبارتند از:

  • نفخ وتورم
  • لکه بینی
  • درد پایین شکم، که ممکن است فقط یک طرف درد بگیرد.
  • افزایش دمای بدن
  • افزایش ترشحات واژن (ترشحات شبیه سفیده تخم مرغ خام)
  • در بعضی افراد تمایل بالا به روابط جنسی

هنگامیکه که تخمک، تخمدان را ترک می کند، از طریق لوله های فالوپ، به سمت رحم حرکت می کند.
اگر بارداری اتفاق نیفتد، بدنتان به دیواره ضخیم رحم، نیازی ندارد. این دیواره فرو می ریزد و خون، مواد مغذی و بافت ها از طریق واژن با خارج از بدن، روانه می شوند. این همان پریودی شما است
هنگامیکه می خواهید باردار شوید، بدنتان به این دیواره نیاز دارد، به همین دلیل هنگام بارداری، پریودی متوقف می شود. هنگامیکه دیگر باردار نیستید، پریودی دوباره اتفاق می افتد.

چگونه عادت ماهیانه (دوران قاعدگی) را بهتر بشناسیم و آن را پشت سر بگذاریم
menstrual-cycle

در چه زمانی از سیکل قاعدگی، می توان باردار شد؟

بالاترین شانس بارداری در روزهای منتهی به تخمک گذاری (هنگامیکه تخمدان، تخمک ها را آزاد می کند.) رخ می دهد. به این روزها، روزهای باروری می گویند.
تخمک به مدت 1 روز پس از آزاد شدن، زنده می ماند و اسپرم تا 6-5 روز پس از نزدیکی، در داخل رحم و لوله های فالوپ، زنده می ماند. پس در بازه ای 6 روزه در هر سیکل، می توانید باردار شوید: 5 روز قبل از اینکه تخمک گذاری رخ دهد به همراه روزی که تخمک گذاری را انجام می دهید. همچین یک روز یا چند روز پس از تخمک گذاری نیز می توانید باردار شوید، اما احتمال آن کم است.
تخمک گذاری معمولا 14 روز قبل از اینکه پریودی شروع شود، اتفاق می افتد اما بدن همه بانوان با هم متفاوت است و این مقدار ممکن است تغییر کند. مممکن است زودتر یا دیرتر تخمک گذاری داشته باشید و این زمان، به طول سیکل قاعدگی نیز بستگی دارد.
بسیاری از بانوان سیکل قاعدگی و سایر نشانه های تخمک گذاری در سیکل قاعدگی را دنبال می کنند تا بتوانند راحت تر زمان تخمک گذاری را تشخیص دهند. که به این کار خود آگاهی باروری می گویند.
بعضی برای جلوگیری از بارداری و برخی دیگر نیز برای باردار شدن این نشانه ها را دنبال می کنند.
برخی از مردم سیکل قاعدگی بسیار منظمی دارند و برخی دیگر هر ماه، سیکل قاعدگی متفاوتی نسبت به ماه دیگر دارند. پریودی نامنظم برای بانوان جوان بسیار طبیعی است. اگر پریودتان نامنظم باشد، پیش بینی زمان تخمک گذاری، کار سختی است. (حتی اگر نشانه های سیکل قاعدگی را به دقت دنبال کرده باشید). 


چگونه عادت ماهیانه (دوران قاعدگی) را بهتر بشناسیم و آن را پشت سر بگذاریم
53164549 – young loving couple in the bed

رابطه جنسی در قاعدگی یا دوران پریودی

روابط جنسی در دوران پریود و قاعدگی از طرف بعضی منع مي شود و بعضی هم نظر به مفید بودن آن دارند. ولی واقعیت ماجرا چیست ؟ براي بعضی از بانوان فعالیت جنسی در زمان قائدگی میتواند حتی لذتبخش تر از زمان های ديگر باشد.
بعضی مطالعات نشان ميدهد که روابط جنسی میتواند علایم مربوط به زمان قاعدگی مانند گرفتگی را تسکین دهد.
در بعضی از این تحقيقات که منتشر شده اند به این نتيجه رسیدند که فعالیت جنسی امکان دارد سردرد و میگرن را در این زمان کاهش دهد.
اکثر خانم‌ها اظهار می دارند که امیال جنسی در آن ها در حین قائدگی افزایش پیدا ميکند . اما اکنون موقعیت مناسب نیست و احتمالا بعضی خانم‌ها تمایلی به برقراری روابط در این زمان نداشته باشند. مثلا اگر او از تامپون استفاده کند زمانیکه آن را خارج ميکند واژن خشک ميشود و زمان زيادي طول میکشد تا مجددا از طريق روان کننده طبيعي( و نه خون) مرطوب گردد. اگر از نوار بهداشتی استفاده کند، امکان دارد از بوی بد و ظاهر آن خجالت زده شود. وی دوست ندارد شما هیچ کدام از این ها را مشاهده کنید و تمام کارها را در تنهایی انجام مي دهد که این امر به خودی خود وی را از برقراری روابط جنسی دور ميکند .
مشکل ديگر روابط جنسی در حین قاعدگی ، الودگی آن است. خانم‌ها اکثر با این مشکل اشنا هستند و تعجبی از خون و کثیفی بجامانده ندارند، ولی امکان دارد آقایون حس تحوع کنند و تمایلی به انجام این کار نداشته باشند. بدین ترتیب تصمیم با خودتان است که قید دارید در زمان این دوره چه نوع رابطه ای با هم داشته باشید.

شیوه برقراری روابط جنسی در زمان قائدگی

اصلاً علتی براي خجالت کشیدن وجود ندارد. بیش تر زنان بدین دلیل که امکان دارد دیدن خون همسرشان را اذیت کند اجازه نمی دهند در این زمان روابط جنسی داشته باشند و خودشان را از لذت رابطه در زمان ماهانه محروم می کنند. این طبیعت بدن زن است و اصلاً دلیلی براي خجالت وجود ندارد.
از حوله استفاده کنید:یک راه براي جلوگيري از کثیفی و الودگی این است که از حوله استفاده کنید. حوله سبب ميشود تا مایع قائدگی به تشک شما نرسد و سبب کثیف شدن آن نشود. ضمنا بهتر است پیش از آغاز روابط جنسی در زمان قائدگی یک حوله تیره رنگ روی تخت بیندازید. دیدن خون روی ملحفه سفید رنگ انرژی و لذت جنسی را از خيلي ها می گیرد.
دراز بکشید: به پشت دراز بکشید زیرا اگر در این صورت قرار بگیرید جریان خون کم تر است و خون ريزي کمتری رخ ميدهد .
در حمام عمل نزدیکی را انجام دهید: در این شیوه هم الودگی کمتری به وجود می آید و جریان آب هم سبب می شود تا باقی جریان ها کم تر مورد توجه قرار بگیرد. 
 از کاندوم رنگی استفاده کنید: حتماً موقع روابط زناشویی در زمان قائدگی از کاندوم استفاده کنید، به خصوص کاندوم رنگی قرمز رنگ زیرا رنگ قرمز آن سبب ميشود کم تر متوجه خون ريزي شوید.
ضمنا خيلي ها فکر ميکنند زمان قائدگی احتمال بارداری وجود ندارد و می خواهند از این فرصت استفاده کنند ولی این کاملاً در زنان مختلف متفاوت است و در خيلي ها زمان تخمک گذاری منظم نیست. ابداً ریسک نکنید و مهم تر آنکه احتمال ابتلا به بیماري های مقاربتی در این زمان بسیار زیاد است.

احتمال حاملگی در قائدگی 

احتمال حاملگی در زمان قائدگی کاهش پیدا ميکند ولی کاملاً از بین نمی رود. یعنی هنوز هم احتمال این که حامله شوید وجود دارد . بيش ترین احتمال حاملگی زمان تخمک گذاری است. یعنی تقریبا دو هفته پیش از آغاز قائدگی معمولاً در زنان احتمال حاملگی بالاست. با این حال دوره های تخمک گذاری در زن متقاوت است. هرچه چرخه قائدگی کوتاه تری داشته باشید احتمال حاملگی در زمان قائدگی بیش تر ميشود .


چگونه عادت ماهیانه (دوران قاعدگی) را بهتر بشناسیم و آن را پشت سر بگذاریم

راه های تسکین دل درد های پریودی

درست است که دل درد پریودی می تواند بسیار دردناک باشد، اما بنا به دلایلی رخ می دهد. هنگامیکه پریود هستید، رحم منقبض می شود و این باعث می شود که دیواره رحم فرو بریزد و از بدنتان خارج شود. هنگامیکه رحم منقبض می شود، به خارج شدن جریان خون از واژن کمک می کند.
اکثر بانوان دل درد پریودی را تجربه می کنند. این درد معمولا به صورت دردهای خفیفی در قسمت پایینی شکم است. دل درد پریودی معمولا دو روز قبل از شروع پریود، ظاهر می شود و تا خود پریودی ادامه پیدا می کند. دل دردهای پریودی معمولا در روزهای اول پریود، وقتیکه خونریزی شدید تر است، دردناک تر هستند.
دل دردهای پریودی معمولا از همان اولین پریود آغاز می شود. عادت ماهانه در طول عمرتان می تواند خفیف تر و یا حتی شدید تر نیز شود. برای بسیاری از افراد، هرچقدر سنشان بالاتر برود، دل دردهای قاعدگی، کمتر می شود.
راه های زیادی برای تسکین دل درد قاعدگی وجود دارد:
1. از داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن، ناپروکسن یا استامینوفن استفاده کنید. همیشه دستور 2. مصرف این داروها را بخوانید و نا آگاهانه این دارو ها را مصرف نکنید. اگر هر گونه آلرژی به آسپرین با آسم شدید دارید، قبل از مصرف، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
3. ورزش کردن
4. گذاشتن کیسه آب گرم یا پد گرم کننده بر روی شکم یا کمر
5. دوش آب گرم
6. داشتن ارگاسم
7. استراحت
8. استفاده از داروهای هورمونی جلوگیری از بارداری ( مانند قرص، چسب پوستی، حلقه هورمونی و IUD)
دل درد قاعدگی یک درد نرمال است و اکثر مردم آن را تجربه می کنند، اما بعضی اوقات بسیار شدید می شود، بطوریکه نمی توان کارهای روزمره را انجام داد. (مثل مدرسه و دانشگاه رفتن یا سرکار رفتن) اگر واقعا پریود دردناکی دارید و داروهای بدون نسخه کمکی نکردند، حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک می تواند بهتر علائم قاعدگیتان را مدیریت کند و اگر چیزی فرا تر از PMS وجود دارد، تشخیص دهد.


دل دردهای شدید ممکن است یکی از نشانه های بیماری های زیر باشد:

  • بیماری های عفونی لگنی: عفونت در دستگاه تناسلی
  • اندومتریوز: شرایطی که دیواره رحم در خارج از رحم رشد می کند.
  • آدنومیوزیس: هنگامیکه بافت های چسبیده به دیواره رحمی، داخل عضلات رحمی رشد می کنند.
  • فیبروئید: تومور های غیرسرطانی که داخل رحم، دیواره رحم یا خارج از رحم رشد می کنند.
    دل درد هایی که به وسیله این بیماری ها به وجود می آیند، ممکن است هنگامیکه سنتان بالاتر می رود، آغاز شود و ممکن است در طول زمان شدیدتر نیز شوند. همچنین ممکن است طولانی تر شوند، حتی تا چند روز پس از عادت ماهانه نیز ادامه داشته باشند.
    اگر دل درد های بسیار شدیدی دارید که زندگی عادیتان را مختل کرده است، حتما به پزشک مراجعه کنید.

چگونه عادت ماهیانه (دوران قاعدگی) را بهتر بشناسیم و آن را پشت سر بگذاریم

PMS چیست؟

PMS به عنوان سندروم پیش از قاعدگی شناخته می شود. علائم فیزیکی و احساسی که اکثر بانوان قبل و حین پریودی تجربه می کنند، سندروم پیش از قاعدگی یا همان PMS هستند. PMS به دلیل تغییرات هورمونی که در طول سیکل قاعدگی رخ می دهد، به وجود می آید.
برخی از بانوان هر موقع که به پریودی نزدیک می شوند، این علائم را دارند، اما برخی دیگر هر چند وقت یک بار این علائم را تجربه می کنند. ممکن است تعدادی از این علائم را داشته باشید یا همگی آن را باهم تجربه کنید و حتی برخی اصلا علائم PMS را ندارند.
به طور کلی دو دسته از علائم PMS وجود دارد: آن هایی که تاثیرات فیزیکی دارند و آن هایی که بر روی احساساتتان تاثیر می گذارند.

علائم فیزیکی سندروم پیش از قاعدگی عبارتست از:

  • ویار غذاهای خاص یا احساس گرسنگی بیشتر نسبت به حد معمول
  • حساسیت، سفتی و سوزش سینه ها
  • افزایش وزن (به مقدار کم)
  • نفخ
  • سردرد
  • گیجی
  • تورم دست وپا
  • درد مفاصل و عضلات
  • احساس خستگی بیش از حد
  • مشکلات پوستی مانند جوش
  • درد شکم

علائم احساسی PMS عبارتست از:

  • احساس ناراحتی، افسردگی و بی قراری
  • عوض شدن خلق و خو
  • حساسیت نسبت به اطرافیان و عصبانیت
  • گریه ناگهانی
  • احساس انزوا و دوری از مردم
  • اختلال در تمرکز
  • بی خوابی یا خواب ماندن
  • تغییرات در تمایلات جنسی
    داشتن تعدادی از این علائم کاملا طبیعی است. ممکن است نفخ و درد سینه ها را داشته باشید اما عوض شدن خلق و خو یا مشکلات پوستی را تجربه نکنید و حتی ممکن است این علائم، ماه به ماه تغییر کنند. ممکن است یک ماه خسته و عصبی باشید و ماه دیگر فقط دلدرد داشته باشید. این علائم برای هر خانمی متفاوت است.
    برای اینکه داشتن سندروم پیش از قاعدگی در شما تشخیص داده شود، باید علائم آن را سه ماه پشت سر هم داشته باشید. این علائم باید از 5 روز قبل از پریودی شروع شوند و مقداری در انجام کار روزانه تان مشکل ایجاد کنند. (مانند مدرسه، دانشگاه، سر کار و ورزش)
    اگر فکر می کنید PMS دارید، علائم پریودی را تا 4 – 3 ماه ثبت کنید و سپس آن ها را باهم مقایسه کنید.
    سایر شرایط مانند افسردگی، دوران پیش از یائسگی یا بیماری های تیروئیدی نیز ممکن علائمی مانند PMS را ایجاد کنند. مراجعه به پزشک، می تواند علت اصلی این علائم را مشخص کند
    برخی از بانوان PMS بسیار شدیدی را دارند که به آن اختلال افسردگی پیش از قاعدگی یا PMDD می گویند. علائم PMDD می تواند بسیار ترسناک و نگران کننده باشد که شامل از کنترل خارج شدن، افسردگی، حملات عصبی و یا حتی تمایل به خودکشی است. اگر فکر می کنید که PMDD دارید، حتما، به پزشک مراجعه کنید. 

بسیاری از نکاتی که دل درد قاعدگی را تسکین می دهند، باعث تسکین سندروم پیش از قاعدگی نیز می شوند. در این قسمت به برخی از راه های تسکین PMS اشاره می کنیم:

  • از داروهای بدون نسخه ای مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و استامینیفون استفاده کنید.
  • ورزش هایی مانند ایروبیک، پیاده روی، دو، دوچرخه سواری یا هر فعالیتی که ضربان قلبتان را بالا می برد. ورزش منظم ( حداقل هر روز هفته نیم ساعت) ایده آل است.
  • ورزش های تنفسی، مدیتیشن یا یوگا
  • استراحت، خواب منظم شبانه که باعث کاهش استرس، عوض شدن خلق و خو و کاهش احساس خستگی مفرط می شود.
  • محدودیت مصرف چربی، شکر، کافئین و الکل
  • دریافت مقدار کافی از ویتامین ها در رژیم غذایی و مصرف مکمل های ویتامینی. اگر به اندازه کافی کلسیم ندارید، از مکمل 1200 میلی گرمی کلسیم استفاده کنید. منیزیم و ویتامین ای نیز کمک کننده هستند.
  • از روش های هورمونی جلوگیری از بارداری استفاده کنید.

چگونه عادت ماهیانه (دوران قاعدگی) را بهتر بشناسیم و آن را پشت سر بگذاریم

آموزش صحیح به دختران و پسران در مورد قاعدگی

باورهای نادرست دربارهٔ قاعدگی در برخی فرهنگ‌ها باعث می‌شود که صحبت دربارهٔ عادت ماهانه شرم تلقی شود و در نتیجه دختران در این مورد حرف نزنند. ناآگاهی از روند قاعدگی گاهی در دختران ما باعث می‌شود که آنها مسائل بهداشتی را انجام ندهند و دچار بیماری‌های تناسلی شوند. همچنین ممکن است شماری از خانواده‌ها، دخترانی را ‌که در دوران قاعدگی به سر می‌برند، ناپاک بدانند.
همچنین یکی از نهاد‌های فعال مربوط به سلامت در جهان که در زمینهٔ آموزش و امنیت کودکان، به ویژه دختربچه‌ها فعالیت می‌کند معتقد است که مطرح نشدن موضوعات مربوط به سلامت بدن دختران مثل دوران قاعدگی یا پریود در مدرسه می‌تواند زیان‌بخش و مضر باشد. در تحقیقی که این نهاد انجام داد، از هزار دختر ۱۴ تا ۲۱ ساله تقریباً نیمی گفتند که پریود باعث شرمساری آنهاست و فقط یک چهارم آنها راحت بودند که دربارهٔ پریود در کلاس درس یا با دوستان خود صحبت کنند. علاوه بر این، تحقیق این نهاد نشان داد که از هر هفت دختر، یک نفر وقتی اولین بار پریود شده، در واقع نمی‌دانسته که در بدنش چه اتفاقی افتاده است. به گفتهٔ این نهاد، پریود هنوز یک تابو و مایهٔ شرمساری است و به دخترها و پسرها به اندازهٔ کافی در مدرسه آموزش داده نمی‌شود. این نهاد پیشنهاد کرد که هم به دختران هم به پسران بعد از دوران ابتدایی دربارهٔ دوران قاعدگی و پریود آموزش داده شود.
سلامت خانواده در گرو سلامت مادران فرداست و آموزش صحیح به افراد جامعه، مخصوصاً دختران در سن بلوغ، میزان آگاهی در مورد قاعدگی را افزایش خواهد داد. پنهان کردن قاعدگی، ایجاد حس شرمساری، کناره گرفتن از جامعه هنگام قاعدگی، به کار بردن لغات منفی در مورد قاعدگی، نداشتن درک صحیح از این فرایند کاملاً طبیعی و هر چیزی که ذره‌ای از طبیعی فرض شدن قاعدگی کم کند باید توسط افراد آگاه و قاعدتاً خود ما اصلاح شود. بنابراین، به دخترانمان در مورد این روند طبیعی اطلاعات کافی بدهیم و به آنها بیاموزیم که بهداشت و خودمراقبتی در این دوران را رعایت کنند تا شاهد روزی باشیم که باورهای غلط و آموخته‌های اشتباه در مورد روزهای طبیعی پریود و قاعدگی تبدیل به شناخت و آگاهی درست و صحیح شود.


سوالات متداول

آیا قاعدگی های بیش از 7 روز نرمال هستند؟

در دختران نوجوان، قاعدگی 7-2 روز طول می کشد، این اختلاف به دلیل نوسان در سطح هورمون ها، تا وقتیکه سیکل تصویب شود اتفاق می افتد. دوره های قاعدگی در این سنین (سنینی که دخترهای نوجوان برای اولین بار پریود می شوند) ممکن است ماه به ماه تغییر کند و در یک ماه طول دوره خونریزی کوتاه، ولی در ماه آینده طولانی باشد.

آیا قاعدگی نامنظم در سن بلوغ نیاز به پیگیری دارد؟

سیکل های قاعدگی نوجوانان طی دو سال تصویب می شوند و ممکن است در طول این دوره نامنظم باشند. فاصله زمانی بین دو سیکل قاعدگی نباید کمتر از 21 روز و بیشتر از 45 روز باشد، در غیر این صورت پریود نامنظم محسوب می شود و باید به پزشک مراجعه کنید.

آیا دردهای شکمی و حساسیت سینه ها یا تغییر خلق قبل از پریودی نشانه بیماری است؟

85 درصد از بانوان حداقل یکی از این علائم را در طول زندگیشان تجربه می کنند که این علائم نه تنها نشان دهنده بیماری نیستند، بلکه شروع شدن پریودی را اخطار می دهند. متخصص های زنان 150 علائم را که ممکن از قبل از قاعدگی ظاهر شوند را تشخیص داده اند. این علائم شامل موارد زیر است:
کمر درد_آکنه_افزایش اشتها_نفخ_حساسیت سینه ها_حالت تهوع_ضعف وگیجی

چه کارهایی انجام دهیم تا علائم قبل از قاعدگی را کاهش دهیم؟

انجام فعالیت های منظم هوازی مانند ایروبیک و پیاده روی تند به مدت 30 دقیقه
دوچرخه سواری
دویدن
پرهیز از نوشیدنی های کافئین دار
خواب کافی
پرهیز از نمک و شکر و غذاهای چرب

آیا لخته های خون و ترشحات قهوه ای رنگ در طول دوره قاعدگی نرمال است؟

رنگ خون قاعدگی می تواند از صورتی تا قرمز روشن و  یا قهوه ای تیره باشد. اکثر خانم ها ممکن است لخته های کوچک خون را مخصوصا در روزهایی که خونریزی شدید است، داشته باشند که این لخته ها کاملا نرمال است.

زمانیکه خونریزی پریودی سبک است، آیا می توانیم از یک تامپون یا یک پد در کل طول روز استفاده کنیم؟

حتی اگر خونریزیتان بسیار سبک و کم باشدف می بایست جهت رعایت بهداشت، هر 8-4 ساعت پد بهداشتی یا تامپون خود را تعویض کنید. در غیر این صورت می تواند باعث سوزش پوستی و بوی نامطبوع شود.

آیا قاعدگی قبل از سن 16سالگی ممکن است اتفاق بیفتد؟

بدن هر دختر نوجوانی به طور متفاوتی عمل می کند، اما آغاز قاعدگی معمولا بین 16-10 سالگی اتفاق می افتد. اگر پریودیتان در این بازه نباشد، بهتر است به دکتر مراجعه کنید. در 97.5% از دختران در ایران، پریودی قبل از 16سالگی اتفاق می افتد.

منبع: چگونه

نظرات کاربران

  • نظرات توهین آمیز، نژاد پرستانه و زننده تایید نخواهد شد.
  • نظراتی که جنبه تبلیغاتی داشته باشند و یا لینک سایر وبسایت ها در آن باشد تایید نمی شود.
  • لطفا در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده نفرمایید.
  • از ارسال کامنت نامرتبط با موضوع این مقاله پرهیز کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شاید دوست داشته باشید