چگونه بوی بد پا را از بین ببریم
بوی پا همچون بوی بد بدن و بوی بد دهان مشکل ناخوشایندی است و موجب خجالت زدگی فرد در جمع میشود. اما علت بوی بد پا چیست؟ بسیاری از ما گاهی مشکل رطوبت، عرق و بوی پا را تجربه میکنیم، اما برای عدهای دیگر این پدیده به مشکلی دائمی و آزاردهنده تبدیل شده است. بوی پا میتواند جنبههای مختلف زندگی فرد را تحت تأثیر قرار بدهد. در مکانهایی مانند فرودگاه یا باشگاه که فرد مجبور است کفش خود را درآورد، بوی بد پا موجب خجالت او خواهد شد.
علت بوی بد پا چیست؟
تعریق بیشازحد پا موجب ایجاد بوی پا میشود. در پا نزدیک به ۲۵۰ هزار غدهی تعریق وجود دارد، معمولا پا بیش از سایر نقاط بدن عرق میکند. دلیل وجود این غدد، مرطوب نگهداشتن پوست و تنظیم دمای بدن است. در واقع این غدد همچون ترموستات عمل میکنند.
وقتی که هوای بیرون گرم است یا در اثر ورزش گرمتان میشود، ترموستات بدن وارد عمل میشود تا دمای بدن را تنظیم کند. بهاین منظور غدد تعریقی، عرق ترشح میکنند. اما عرق کردن پا با تعریق سایر غدد تعریقی بدن که تعریقشان بهطور مداوم و ناچیز است، تفاوت دارد.
تعریق بیشازحد پا ممکن است در هردو پا یا یکی از آنها اتفاق بیفتد. علت دقیق این پدیده هنوز مشخص نشده است، اما بهنظر میرسد فعالیت بیشازحد غدد تعریقی و عوامل ژنتیکی در این موضوع نقش مهمی بازی میکنند.
زمانی که باکتریهای روی پوست، عرق خارجشده از منافذ را تجزیه میکنند، با تجزیهی عرق نوعی بوی پنیری تولید میشود. استرس روزمره، برخی جراحات در بافت ساختمانی پا، زیاد ایستادن بر روی پا، پوشیدن یک کفش بهصورت مداوم و هر روز، عدم رعایت بهداشت فردی، تغییرات هورمونی در بدن (مخصوصا در نوجوانان و زنان باردار) و ورزشکارانی که مشکل عفونتهای قارچی مانند «بیماری پای ورزشکاران» دارند، از دلایل ایجاد بوی پا هستند.
ا اینکه بوی پا در فصول گرم سال شدیدتر میشود، ولی ممکن است در هر زمانی از سال این مشکل بروز کند. اما هوای نامساعد میتواند شرایط را بدتر کند و حتی موجب ترک و تاولهایی در پا شود.
براساس اعلام انجمن آمریکایی پاپزشکی، واضحترین نشانهی بوی پا این است که پا زیادی عرق کند. این تعریق بیشازحد بهگونهای است که برخی دائما پایشان داخل کفش میلغزد. همچنین ممکن است ظاهر پا رنگی سفید و حالتی مرطوب پیدا کند و حتی عفونتهای پا نیز ایجاد شوند. رطوبت دائم پا موجب ترکخوردگی پوست میشود و به عفونتها اجازهی پیشرفت میدهد.
این باکتریها و تعریق زیاد موجب ایجاد بوی بد پا میشوند. آنهایی که از هایپرهیدروز (تعریق بیشازحد و غیرطبیعی) رنج میبرند، شاید استرسهای عاطفی و نگرانی ناشی از بوی پا را تجربه کنند و این موجب بدتر شدن وضعیت روحیشان میشود. نگرانی ناشی از تعریق پا و انزوا، بیشتر در نوجوانان مبتلا به «هایپرهیدورز کفپایی» مشاهده میشود.
روشهای عالی برای از بین بردن بوی پا
1. پاها را با آب نمک بشویید
یکی از علل اصلی بوی بد پا، وجود باکتری هایی است که بر روی پوست پا و ناخن ها زندگی می کنند. برای از بین بردن باکتری های عامل بوی بد پا، سعی کنید که هر روز پا ها را با آب نمک بشویید.
2 فنجان آب را با 1 فنجان سرکه و 1 فنجان نمک (ترجیحا نمک اپسوم) ترکیب کنید و به مدت دو هفته هر روز پا ها را به مدت 15 دقیقه در آن بگذارید تا بوی بد پا رفع شود.
2. پا ها را با سرکه بشویید
سرکه (به خصوص سرکه سیب) دارای خواص آنتی باکتریال قوی بوده و با از بین بردن باکتری های پا به رفع بوی بد پا ها کمک می کند.
دو لیوان سرکه سیب را با دو لیوان آب گرم ترکیب کنید و پا ها را به مدت 25 دقیقه در آن بگذارید، سپس با آب سرد خوب بشویید.
3. جوراب نخی و پنبه ای بپوشید
برای جلوگیری از عرق کردن پا ها و رفع بوی بد پا به شما پیشنهاد می کنیم که همیشه از جوراب های نخی و پنبه ای استفاده کنید.
4. در کفش های خود پودر بچه یا پودر تالک بریزید
یکی از بهترین و آسان ترین روش ها برای درمان بوی بد پا، استفاده از پودر بچه یا پودر تالک در کفش می باشد؛ پودر بچه رطوبت کفش ها را می گیرد و با جلوگیری از عرق کردن به درمان بوی بد پا ها کمک می کند.
علاوه بر پودر بچه شما می توانید از نشاسته ذرت برای این منظور استفاده کنید.
5. پا ها را با روغن سدر ماساژ دهید
روغن سدر علاوه بر اینکه آروماتیک است دارای خواص ضد قارچی و ضد عفونی کننده قوی است و ماساژ پا ها با آن به رفع بوی بد پا کمک می کند.
هر شب قبل از خواب 5 قطره روغن سدر را با 1 قاشق غذا خوری روغن نارگیل ترکیب کنید و به آرامی پا ها را با آن ماساژ دهید، جوراب نخی بپوشید و بگذارید یک شب بماند.
6. پا ها را با روغن اسطوخودوس ماساژ دهید
روغن اسطوخودوس علاوه بر اینکه آروماتیک است دارای خواص ضد باکتریایی بوده و به رفع بوی بد پا کمک می کند.
7. پا ها را با سیر و عسل تمیز کنید
سیر دارای خواص ضد قارچی و ضد التهابی قوی است، عسل یکی ضد عفونی کننده طبیعی است و ترکیب این دو یکی از بهترین روش های طبیعی و خانگی برای درمان بوی بد پا محسوب می شود.
5 حبه سیر تازه را رنده کنید و با 2 تا 3 قاشق چای خوری عسل طبیعی ترکیب کنید. این مخلوط را بر روی پا ها بمالید و بگذارید یک ساعت بماند، سپس با آب گرم بشویید و خوب خشک کنید.
8. نکات بهداشتی را رعایت کنید
میتوان بهراحتی و با رعایت بهداشت روزانهی پا، از شر بوی پا خلاص شد. معمولا این کار از طریق شستن پاها با صابون ضدباکتری انجام میگیرد.
هر روز حتما پاهایتان را بشویید و بعد همهی قسمتهای پا مخصوصا لای انگشتانتان را بهطور کامل خشک کنید. سپس تکهای پنبه را به سرکه سیب آغشته کنید و لای انگشتهایتان را با آن مرطوب کنید. استفاده از برس پای ضدباکتری نیز میتواند به درمان بوی پا کمک کند. اما اگر دچار ترک پا یا اگزما پوستی هستید، از این برسها استفاده نکنید.
ناخنهایتان را همیشه کوتاه و تمیز نگه دارید. این کار از بروز قارچ ناخن (یکی از انواع قارچ پوستی) جلوگیری میکند. میتوانید قسمتهای سختشدهی پوست پا و پینهها را بهآرامی با سنگ پا یا سوهان بردارید. پوست سخت پا هنگام تعریق بسیار مرطوب و به محل ایدئالی برای رشد باکتریها تبدیل میشود.

9. از محلولهای طبیعی ضدقارچ استفاده کنید
محلولهای سادهای که در ادامه معرفی میشوند، به شما کمک میکنند بوی بد پاهایتان را از بین ببرید.
- برای درمان موقتی بوی پا میتوانید از سرکه سیب استفاده کنید. برای این کار یک سهم سرکه سیب را با دو سهم آب ترکیب کنید و پاهایتان را در آن قرار بدهید تا با از بین بردن باکتریها، به کاهش بوی پا کمک کنید. سرکه سیب با خاصیت ضدقارچیاش با بوی پا مبارزه میکند.
- استفاده از چای نیز میتواند به درمان بوی پا کمک کند. ۴ تا ۵ عدد چای کیسهای را در یک لیتر آب بریزید. میتوانید از چای کیسهای ساده یا چای کیسهای نعنایی استفاده کنید. چای را به روش همیشگیتان درست کنید. سپس اجازه بدهید خنک شود و پاهایتان را بهمدت ۲۰ دقیقه در آن قرار بدهید. این کار را هر روز انجام بدهید.
در همهی روشهای بالا پس از اتمام کار، پاهای خود را کاملا خشک کنید.

10. کفشتان را عوض کنید
هر روز یک کفش خاص نپوشید. این کار به جلوگیری از ایجاد بوی پا کمک شایانی میکند. وقتی که از ۲ یا ۳ جفت کفش استفاده کنید، به کفشهایتان فرصت میدهید که قبل از استفادهی بعدی کاملا خشک شوند. این کار میتواند به پیشگیری از «کراتولیز حفرهای» کمک کند. کراتولیز حفرهای عارضهای است که موجب ایجاد حفرههایی در کف پا میشود و قدرت تحمل فشار بر سطح کف پا را کاهش میدهد.
پوشیدن کفشهای چرمی به پاهایتان اجازهی تنفس میدهد و در جلوگیری از ایجاد بوی بد پا بهتر از کفشهای پارچهای عمل میکند. همچنین پوشیدن صندل و کفشهای باز نیز میتواند از ایجاد بوی پا جلوگیری کند.
استفاده از کفیهای جداشدنی، تعویض مداوم آنها و خشککردنشان میتواند به جلوگیری از ایجاد بوی بد پا کمک کند.
نکات و راه حل هایی فوری برای رفع
- یک لنگه جوراب پر از جوش شیرین درست کنید و هر شب در بالای کفش هایتان بگذارید.
- یک قاشق چای خوری بی کربنات را در هر لنگه کفش بریزید، خوب تکان دهید تا پودر به نوک و تمام کفش نفوذ کند و اجازه دهید یک شب بماند.
- کمی میخک به کفش های بد بو خود بزنید:یک مشت میخک را در یک دستمال بریزید و گره بزنید و آنها را در هر لنگه کفش قرار دهید. بگذارید چند ساعت بماند تا زمانی که بو از بین برود.
- شما می توانید همین کار را برای کشوی جوراب ها انجام دهید.
- پس از پوشیدن، یک ورق نرم کننده پارچه خشک کن را در کفش های خود جای دهید. یک ورق می تواند حدود یک هفته باقی بماند.
- کفش ها را در کیسه پلاستیکی زیپ دار قرار دهید و آن ها را یک شب در فریزر قرار دهید. دمای انجماد بیشتر باکتری های بو دار را می کشد.
- زغال را به قطعات کوچکی تقسیم کنید و داخل یک جفت دستکش کهنه قرار دهید و در کفشهایتان بگذارید.
- با قرار دادن آن ها در نزدیکی یک گرم کن و یا در جایی که آفتابی است، کفش های خود را خشک کنید.
- بند کفش را بردارید و زبانه اش را بلند کنید تا کفش ها را سریع تر خشک کنید.
- با خشک کردن کفش هایتان به جلوگیری از رشد باکتری کمک می کنید تا باعث بوی بد نشود.
- مخلوطی از جوش شیرین، بکینگ پودر و نشاسته ذرت درست کنید و آن را در داخل جوراب های پنبه ای بریزید و بگذارید یک شب در کفش ها بمانند.
- نمک در حذف رطوبت بسیار عالی است و باعث می شود باکتری در کفش ها بمیرند.
- 2 قاشق چای خوری نمک را داخل هر کفش بریزید تا بعد از چند ساعت بوی بهتری پیدا کنند.
- سعی کنید پاهای خود را در محلولی از جوش شیرین، صابون و کمی سرکه سفید قرار دهید تا به بوی بد پا کمک کنید، سرکه هم یک ضد عفونی کننده طبیعی است.
- کیسه ای بردارید و با جوش شیرین پر کنید و چند قطره روغن درخت چای به آن اضافه کنید.بی کربنات بوها و درخت چای، باکتری ها را جذب خواهد کرد.
- ترکیبی رقیق شده به نسبت 50/50 از سرکه و آب رادر آستر کفش و کف کفش اسپری بکنید و بگذارید به مدت 30 دقیقه خشک شود.
- اگر برای خشک کردن کفش ها عجله دارید، از یک سشوار استفاده کنید.
یکی از مشکلات ما کارمندانی که 12 ساعت سر کاریم.