چگونه برای پیشگیری از کرونا دستهایمان رابشوییم
شستن دستها نخستین گامی است که در پیشگیری از بیماریهای ویروسی باید رعایت کرد، بهخصوص گونهای از بیماری ها که از طریق قطرات ناخوشایند بزاق و بینی منتقل میشوند. شاید باور نکنید که دانستن روش صحیح شستن دست ها تا چه حد از شیوع و گسترش کرونا یا هر بیماری ویروسی دیگری جلوگیری میکند. این را ما نمیگوییم بلکه پزشکان متخصصی میگویند که به قدرت کف صابون و آب بهشدت ایمان دارند.
سازمان جهانی بهداشت در دستورالعمل خود برای پیشگیری از ابتلا به کرونا اعلام کرده است که همه باید دستهایشان را بهطور مکرر با آب و صابون بشویند. با وجود تأکید زیاد پزشکان درباره اثرگذاری شستوشوی دستها بر پیشگیری از ابتلا به کرونا، باز هم بسیاری از مردم تردید دارند که راهکاری به این سادگی میتواند بهآسانی جانشان را نجات دهد. اگر شما هم در دستهٔ این افراد هستید، بهتر است زودتر باورهایتان در این مورد را عوض کنید.
در مورد ویروس کرونا وعلایم آن در چند مقاله اخیر توضیحاتی داده شده است حال می خواهیم در این مقاله نحوه ی شستشوی صحیح دست را برای پیشگیری از کرونا آموزش دهیم.
چه وقت دستهایمان را بشوییم؟
یادتان باشد که با دستهایتان میتوانید ناجی جان خود و خانوادهتان باشید و از ابتلا به بیماریهای ویروسی مختلف مانند کرونا در امان بمانید. شستن مکرر دستها و آگاهی از روش صحیح این کار باعث میشود که از ویروس و میکربها دور بمانید. در موارد زیر، احتمال دریافت و پخش ویروسها بیشتر است؛ پس شستن دستها هم ضروریتر خواهد بود:
- بعد از استفاده از سرویسبهداشتی
- قبل و بعد از لمس زخم روی بدن
- قبل، در حین و بعد از آمادهکردن غذا
- قبل از خوردن غذا
- قبل و بعد از مراقبت از فردی که دچار اسهال یا استفراغ است
- بعد از عوضکردن پوشک کودک یا بردن او به سرویسبهداشتی
- بعد از فینکردن یا همان تخلیهٔ بینی، عطسه یا سرفه
- بعد از لمس حیوان، غذای حیوان یا دستزدن به ادرار و مدفوع آن
- بعد از غذادادن یا رسیدگی به حیوان خانگی
- بعد از دستزدن به زبالهها
- بعد از اینکه از محیط بیرون به منزل بازگشتید
راه صحیح شستن دست ها
- دستها رو با آب ولرم خیس کنید و کف دستتون مایع دستشویی بریزید و با مالیدن کف دستها به هم کف ایجاد کنید :
2. پشت دست ها رو همونطور که در تصویر زیر مشخص شده ، بشورید
3. در مرحله بعد ، فضای بین انگشتان رو بشورید
4. انگشتان رو در هم قفل کنید و پشت انگشت و ناخن رو با مالش پشت انگشت به کف دست تمیز کنید . اگر دستتون خیلی آلوده است ، ناخن ها رو به صورت تک به تک هم بشورید .
5. انگشت شست رو به حالت چرخشی و به صورت جداگانه بشورید
6. نوک انگشتان هر دست رو با جمع کردن و مالیدن اونها به کف دست مخالف تمیز کنید
7. در نهایت ، مچ دست رو با حرکات چرخشی خوب تمیز کنید
ویدئو کامل شستشوی دست ها
چند اشتباه در شستن دست ها
- شستن دست ها با آب گرم
استفاده از آب گرم موقع شست و شوی دست ها عمدتا دو دلیل دارد. اولی که منحصر به این فصل است و آن احساس گرمای مطبوع است و دومی به یک باور نادرست برمی گردد: اینکه آب گرم می تواند جرم های دست را از بین ببرد. هرچند این باور به خودی خود نادرست نیست اما وقتی آب گرم روی پوست حساس دست بریزد حساب و کتاب های ما را هم به هم خواهد ریخت! تحقیقات نشان داده اند نتیجه استفاده از آب گرم در شستن دست ها باعث بالا رفتن حساسیت و آسیب دیدن پوست می شود. همچنین دست ها نسبت به تغییرات آب و هوایی واکنش های بیشتری نشان خواهند داد. - استفاده از صابون آنتی باکتریال
از این صابون های آنتی باکتریال استفاده نکنید. وزارت غذا و داروی آمریکا اخیرا اعلام کرده استفاده از این صابون ها می تواند پیامدهای ناخوشایندی داشته باشد و به صورت کاملا علمی ثابت کند که محتویاتش نمی توانند بهتر از صابونهای معمولی عمل کنند. تحقیقات تکرار شده هم نشان داده اند صابون معمولی و آب به اندازه صابون های آنتی باکتریال مثمر ثمر واقع می شود. تحقیقات دیگر نتایجی داشته که اصلا جالب نیستند.
گفته می شود موادی مثل تریکلوسان و سایر ضدباکتری های موجود در این صابون ها باعث ایجاد مشکلات تیروئیدی، حساسیت، اضافه وزن و تضعیف کارکردهای عضلانی بدن می شود. بنابراین اول از همه سراغ آب و صابون معمولی بروید و بعد هم مراقب مواد تشکیل دهنده صابون ها باشید چون حتی بعضی از اسانس ها ممکن است سمی باشند! برای همین هم بهتر است تا جایی که برایتان مقدور است از صابون های بدون بو استفاده کنید که این خطر را هم ندارند.در نهایت به خاطر داشته باشید برندهای ناشناخته شاید ارزان تر باشند اما قطعا امن تر نیستند. از برندهایی خرید کنید که به مشتری مداری معروف هستند
3. نمی گذارید صابون کف کند
اصلا کارکرد صابون به همین کف کردنش وابسته است. قرار است کف کند و شما دست هایتان را به هم بسایید تا تمام میکروب ها و چربی هایی که روی سطح پوست تان نشسته اند پاک شوند. اگر فکر کنید یک دور گرداندن صابون برای به وجود آوردن اصطکاک و پاک کردن دست هایتان کافی است سخت در اشتباهید. یادتان باشد بعد از اینکه صابون یا مایع دستشویی تان به خوبی کف کرد تمام سطح دست، از پشت آن گرفته تا بین انگشت ها و حتی زیر ناخن ها باید تمیز شوند. به خصوص این مورد آخر جای خیلی خوبی برای جمع شدن و خوشگذرانی میکروب هاست
4. سریع شستن دستها
اشتباه دیگری که ممکن است در رابطه با شستن دست هایتان انجام دهید زود آب کشیدن آنهاست. خیلی از پدر و مادرها بالای سر بچه ها می ایستند و آنها را تشویق می کنند مدت زمان بیشتری دست هایشان را به هم بسابند اما وقتی نوبت به خودشان می رسد این کار را خیلی سریع انجام می دهند و بهانه می آورند که عجله داشتیم! سلامتی که عجله بردار نیست! اگر شما هم جزو این دسته از افراد هستید بهتر است خودتان را مقید کنید که شستن دست هایتان حداقل بیست ثانیه طول بکشد. در این مدت به صابون اجازه می دهید عملیات پاکسازی خودش را کامل کند و میکروب ها را به خوبی از بین ببرد.
5. ژل ضدعفونی را ترجیح می دهید
استفاده از ژل های ضدعفونی خیلی هم خوب است؛ به شرطی که جایگزین شست و شوی دست با آب و صابون نشود و فقط در شرایط ضروری مورد استفاده قرار بگیرد. اگر به آب دسترسی ندارید سراغ این ژل ها بروید اما در صورتی که سینک دستشویی همین دور و بر است به ریسک استفاده از ژل نمی ارزد چون این ضدعفونی کننده ها هر چقدر هم که خوب باشند فقط انواع خاصی از میکروب ها را نابودمی کنند نه همه شان را؛ به خاطر داشته باشید.
رعایت نظافت دستها و بهداشت در مکانهای مختلف چگونه است؟
هرقدر که میزان اطلاعرسانیها درباره اهمیت نظافت و شستن دستها بیشتر شود، امکان ارتقای وضعیت سلامت در میان افراد دنیا هم بیشتر میشود. مثلا مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها بهمناسبت ۱۵ اکتبر، روز جهانی شستن دستها، کمپین «زندگی با دستهای شسته بهتر است» را راهاندازی کرده است. کمپین شستوشوی دستها با هدف تشویق بزرگسالان راهاندازی شده است و از آنها میخواهد که با شستن دستها هم بیماریها را از خود دور کنند و هم الگویی مناسب برای فرزندانشان در رعایت بهداشت باشند.
بنا به پژوهشی که در بخشهای قبل مقاله از آن صحبت کردیم، اگر فرودگاههایی که نقش مهمی در شیوع بیماریها دارند ( مهمترین آنها در حدود ۱۰ مورد هستند) با فرهنگسازی باعث شوند که مسافرانشان دستهای خود را بیشتر بشویند، امکان دارد که انتقال عوامل بیماریزا در دنیا تا ۳۷ درصد کاهش پیدا کند. پیشنهاد دانشمندان و پزشکان این است که اضافهکردن تعداد دستشوییها (منظور دقیقا همان سینک شستن دستهاست نه توالت) میتواند افراد را به شستن بیشتر دستها تشویق کند. حتی بهتر است که این دستشوییها را در نقاطی خارج از سرویسهای بهداشتی و در معرض دید مسافران قرار داد.
یکی دیگر از راههایی که میتوان بهکمک آن، شیوع بیماریها را کاهش داد، ضدعفونیکردن مکرر سطوحی است که مسافران و افراد مختلف با آنها مدام در تماساند. این تحقیق از موضوع بسیار مهمی در دنیا صحبت میکند: شیوع بیماریها در دنیا و مبدأ پخش عوامل بیماریزا. اگر سیاستگذاران بهداشتی در کشورهای مختلف دنیا به این پژوهش دقت داشته باشند، استراتژیهای بهتری برای سلامت عمومی، طراحی و اجرا خواهند کرد.
نکاتی برای شستن دستها
- برای شستن صحیح دست باید حداقل 20 ثانیه زمان بگذارید. مطمئن شوید که با محصول شوینده ای که انتخاب کردید همه قسمت های دستتان را ماساژ داده اید.
- پس از شستن دست هایتان، برای خشک کردن آنها از یک حوله تمیز استفاده کنید. اگر ممکن است تعدادی حوله تمیز در دستشویی نگهدارید و آنها را مرتب بشویید. با این کار حوله ها همیشه تازه و نرم مانده و احتمال وجود میکروب نیز کمتر می شود.
- هر چه دست سفیدتر باشد، آلودگی بیشتری پس از شست و شو روی آن باقی مانده
- صابون جامد به دلیل ماهیت قابل استفاده مجدد، ممکن است باکتریهای حاصل از کاربردهای قبلی را حفظ کند. تعداد کمی از مطالعات که به انتقال باکتریها از صابون جامد آلوده نگاه کردهاند، نتیجهگیری کردهاند که انتقال باکتری بعید است زیرا باکتریها با کف شسته میشوند.
- خشک کردن مؤثر دستها بخش مهمی از فرایند بهداشت دستها است، اما در مورد موثرترین شکل خشک کردن در دستشوییهای عمومی بحثهایی وجود دارد. حجم فزاینده ای از تحقیقات نشان میدهد که حولههای کاغذی بسیار بهداشتی تر از خشک کنهای برقی است که در بسیاری از دستشوییها وجود دارد.
نظرات کاربران