چگونه کودک را از پوشک بگیریم
یکی از دغدغههای اصلی همه پدر و مادرهایی که فرزند نوپا دارند، از پوشک گرفتن کودک است. این کار در ذهن همه یک فرایند طولانی و دردسر ساز است و همین مسئله باعث میشود تا جای ممکن آن را به تاخیر بیاندازند. این مسئله به ویژه در مورد خانوادههایی که نسبت به پاکیزگی منزلشان وسواس دارند، حادتر میشود.
آموزش از پوشک گرفتن بچه به صورت سنتی در همه خانوادهها وجود دارد و نسل به نسل منتقل میشود. بعضی از این روشهای سنتی برای کودکان مضر هستند و آسیبهایی جدی به جسم و روح آنها وارد میکنند.
از پوشک گرفتن موقعیتی استرسزا برای کودکان به شمار میرود. آموزش دستشویی رفتن یکی از مراحل حساس در زندگی کودک است که پیش نیاز آن داشتن آمادگی برای این مرحله میباشد. این دوره برای والدین نیز استرس و فشار زیادی را به همراه دارد و ناآگاهی از روش درست نیز، شرایط را بدتر میکند. زمان و شیوه رفتار شما هنگام از پوشک گرفتن کودکتان اهمیت زیادی دارد. اگر این کار به درستی انجام نشود، ممکن است باعث مشکلات عاطفی در کودک شود که حتی سالهای بزرگسالی زندگی او را هم تحت تاثیر قرار میدهد. با آگاهی از زمان مناسب و بهترین شیوه از پوشک گرفتن، میتوانید به راحتی فرزند خود را از این مرحله عبور دهید.
بهترین سن از پوشک گرفتن کودکان
اکثر مادران نمی دانند چه زمانی بهترین زمان برای از پوشک گرفتن کودک است، و نگران هستند که مبادا کودکشان گل های قالی را حسابی و به دفعات آب بدهند. بهتر است بدانبد بهترین زمان برای از پوشک گرفتن کودک معمولاً از 18 تا 24 ماهگی است. با این حال پسران دیرتر از دختران یاد می گیرند که ادرار و مدفوع خود را کنترل کنند. به همین خاطر بهتر است در مورد پسران پس از پایان دو سالگی اقدام به از پوشک گرفتن فرزند پسر خود کنید. معمولاً کودک کنترل مدفوع را زودتر از ادرار فرا می گیرد.
طبق نظر پزشکان برای آنکه کودک توالت رفتن را بیاموزد ابتدا باید مغز او تکامل یابد و سیستم عصبی مرکزی بتواند مثانه او را کنترل کند. وقتی هنوز مغز کامل نیست، کودک بدون اختیار ادرار می کند یعنی مثانه یا روده ها به محض پرشدن، خالی می شوند. به طور کلی از 28 ماهگی به بعد، مغز تکامل پیدا می کند و می توانند ادرارشان را کنترل کنند.
بیشتر بدانید
بهترین فصل برای از پوشک گرفتن بچه فصل بهار و تابستان است .کودک را تشویق کنید اگر ادرار یا مدفوع دارد، بگوید و چند ساعت در روز او را باز بگذارید.
او را در این مدت در خانه حبس نکنید و بهتر است مواقعی که بیرون از خانه هستید بیشتر مراقب باشید و یادآوری کنید که در مواقع لازم به شما بگوید تا او را به توالت ببرید.
برخی کودکان از مدفوع یا ادرارکردن می ترسند که برای حل این مشکل بهترین راه این است که به او توضیح دهید که این کار بدن او برای دفع مواد مضر است و برای سلامتی او مهم است.
علائم آمادگی کودک
- کودک نسبت به پوشک مقاوت نشان میدهد و گریه میکند.
- نسبت به دستشویی رفتن دیگران کنجکاو است.
- در فعالیت های خود، میتواند دو کار را همزمان انجام دهد.
- میتواند در مدتی حدود، پنج دقیقه بنشیند.
- وقتی سر پا گرفته میشود بدون نیاز به گفتن والدین دستشویی میکند.
- با آموزش میتواند شلوارش را خودش دربیاورد.
اگر این علائم را در فرزند خود مشاهده کردید، میتوانید فرایند آموزش را شروع کنید. به خاطر داشته باشید که این آموزش باید زمانی شروع شود که مزاج کودک سالم باشد. اگر فرزندتان به هر دلیلی دچار یبوست، اسهال یا تکرر ادرار شده است، شروع آموزش را تا زمان درمان کامل به تعویق بیاندازید. در غیر این صورت جدا شدن از پوشک برایش سختتر خواهد بود.
وسایل لازم برای از پوشک گرفتن کودک
اولین مرحله برای از پوشک گرفتن کودک ، خرید یک لگن مناسب است. بهتر است با کودک به فروشگاه بروید اجازه دهید رنگ مورد علاقهاش را خودش انتخاب کند. ابتدا چند روزی لگن را مثل یک وسیله بازی در اتاقش یا جلوی تلویزیون قرار دهید تا به آن عادت کند و نشستن روی آن را یاد بگیرد. سپس لگن را به دستشویی منتقل کنید.
- برخی از والدین در مراحل اولیه از شورتهای آموزشی استفاده میکنند.
- این شورتها معمولا چند لایه هستند و تا حدی از نشتی ادرار و مدفوع جلوگیری میکنند.
- کودک تفاوت این لباس را با پوشک متوجه میشود. بنابراین برایش توضیح دهید که دیگر پوشک نیست و باید هنگامی که احساس دستشویی داشت به شما اطلاع دهد.
در سه روز کودک خود را از پوشک بگیرید
در این روش،آموزش سریع پوشک گرفتن کودک را در 3 روز ارائه می کنیم . استفاده از این روش بدین معنا است که کودک استفاده از توالت را به پوشک ترجیح خواهد داد و شما باید به او کمک کنید تا به طور کامل استفاده از توالت را یاد بگیرد.
تکنیک کودک بی پوشک روشی است که در آن کودک «بدون پوشک» در خانه رها می شود و احتمال خرابکاری و آب کشی در این روش بیشتر از همه روش ها وجود دارد . بنابراین اگر این کارها از عهده تان خارج است از تکنیک های دیگری برای گرفتن کودک از پوشک مانند استفاده از شورت های آموزشی که بیش از سه روز امکان گرفتن کودک از پوشک را فراهم می کنند ، استفاده کنید .
انجام روش هایی برای گرفتن کودک از پوشک که مادر در ساعات مشخصی کودک را به دستشویی می برد و در برخی ساعات او را پوشک می کند ، ممکن است ماه ها به طول انجامند. اما گرفتن پوشک کودک در 3 روز یک روش تضمینی چند روزه است که اگر قوانین آن را رعایت کنید می توانید کودک را راحت از پوشک جدا کنید. در این روش باید کودکتان را لخت رها کنید اما اگر این موضوع برای شما غیرقابل تحمل است، از روش دیگری استفاده کنید.
آموزش توالت به کودک
- چند لگن مخصوص برای هر جای خانه مانند اتاق ، هال، آشپزخانه، توالت و حمام تهیه کنید تا کودک بتواند راحت به تنهایی روی آن بنشنید.
- بعد از هربار استفاده از لگن به کودکتان هر چیزی که کودک شما دوست دارد و شما معمولا او را از خوردن اش محروم می کنید مانند آب یا آبمیوه و … به عنوان جایزه استفاده کنید.
- برای پاک کردن رخدادهای تصادفی باید حتما شلنگ یا ظرف آب و دستمال و سطل و … قابل دسترس داشته باشید.
- برای زمانهایی که بیرون از خانه هستید چند دست شلوار یا شورت راحت که فوری پایین بیایند، داشته باشید.
- برای جاهایی که نمی خواهید کثیف شود چند دست زیرانداز جاذب آب یک بار مصرف تهیه کنید و مثلا آنها را زیر روکش اصلی صندلی ماشین یا مبلتان طوری پهن کنید که کودک تان متوجه آن نشود.
یک ماه قبل از شروع پوشک گرفتن کودک
ابتدا قبل از شروع برنامه آموزش توالت ، آمادگی کودک خود را بسنجید و بررسی کنید آیا فرزندتان بعد از هر بار دستشویی برای 2 ساعت یا بیشتر خشک می ماند یا خیر ، و اینکه بعد از این 2 ساعت دوست ندارد پوشکش کنید و از شما می خواهد که به توالت برود، در روزساعات مشخصی را مدفوع می کند.
این نشانه ها بیشتر در کودکان 28 ماهه نمود پیدا می کند و هر اندازه سن کودک بیشتر از 28 ماه و نزدیک تر به 3 سالگی باشد، در این روش موفقیت بیشتری حاصل می شود.
برنامه خود را طوری تنظیم کنید که در این سه روز اری برای انجام نداشته باشید و فقط بر روی آموزش توالت تمرکز کنید. در این سه روزاز یک نفر دیگر (پدر، مادربزرگ یا پرستار)دیگر کمک بگیرید تا موفقیت بیشتری کسب کنید.
برای اینکه کودک را به خاطر موفقیتش تشویق کنید و به او انگیزه بدهید تا راه را ادامه دهد نوعی «سرود توالت» اختراع کنید. این سرود می تواند یک آواز ، یک هورای دسته جمعی یا یک رقص 3 نفره همراه با پرت کردن کودک به هوا باشد ، انتخاب این سرود به علایق کودک بستگی دارد .
کودک تان را 2 تا 5 هفته قبل از شروع آموزش، با لگنش آشنا کنید و زمانی که خودتان، همسرتان و… به توالت می روید، به او بگویید می خواهید چه کاری انجام دهید و همه مراحل توالت را از پایین کشیدن شلوار تا سیفون و شستن دست ها برای او توضیح بدهید.
برای اینکه کودک حس کند توالت رفتن یک تفریح خانوادگی است بعد از توالت، همراه با همسرتان برای خودتان سرود توالت بخوانید ، همچنین شما می توانید برای عروسک های کودک تان نیز این کار را اجرا کنید و همه مراحل رفتن به توالت را به او نشان بدهید.
یک هفته قبل از شروع پوشک گرفتن کودک
قبل از اینکه کودکتان را از پوشک بگیرید ، یک بسته پوشک را به کودک تان نشان بدهید و به او بگویید از این روز ( روزی که قرار است کودک را از پوشک بگیرید ) قرار است دیگر از این ها استفاده نکنی و به این پوشک ها نیاز ندارید.
از پوشک گرفتن را یک ماجرای هیجان انگیز معرفی کنید و به او بگویید هر وقت این بسته پوشک تمام شد، دیگر تو به پوشک احتیاج نداری و می توانی آزاد باشی . از دلایل کارآمدی این روش که نام آن «کودک، بی پوشک» است ، این است که بچه ها عاشق بی لباس گشتن در خانه هستند.
اولین روز آموزش از پوشک گرفتن کودک
وقتی کودکتان از خواب بیدار می شود شما نیز با او از خواب بیدار شوید . برای کودکتان لباس راحتی را بپوشانید که بتواند با آن راحت بر روی لگن بنشیند . این لباس بهتر است برای دخترها دامن کوتاه بدون شورت باشد و برای پسران پوشاندن تنها یک شورت راحت کافی است . اکنون به کودکتان دقت کنید و اگر در او علائمی برای نیاز به دستشویی رفتن دیدید، او را سریع به لگن نزدیک تر ببرید.
در طول روز اجازه دهید کودکتان میوه و کلی آب و آبمیوه و شربت بخورد و شما نیز او را در این کار همراهی کنید . هرگاه خودتان نیاز به توالت داشتید ، به او نیز بگویید لگن را نشان دهید و برایش توضیح دهید که باید چه کند و از او چه می خواهید .
اگر کودکتان روی لگن نشست و کارش را انجام داد حتی اگر قطره های کمی از ادرار را در لگن ریخته بود و مابقی روی زمین ریخته شده بود ، او را تشویق دهید و به او جایزه دهید و سرود توالت را با هم بخوانید
پس از اینکه کودک این روش را 10 تا 12 بار، تکرارکرد احتمالا دیگر می تواند به طور مستقل از لگن استفاده کند .
اگر کودک شما در حین دستشویی کردن مبل یا فرش را کثیف کرد به او با یک لحن آرام اما کمی ناراحت بگویید «جیش (یا پی پی) توی لگن!» و هیچگاه نگویید «چیزی نیست!» سپس همراه با کودکتان فرش و مبل را تمیز کنید. به هیچ وجه سرش داد نزنید تا او به خاطر کاری که کرده شرمنده شود.
به کودک خود قبل از زمان خواب بعدازظهر و خواب شبانه، بگویید وقت توالت است و این جمله را امری بکار ببرید و اگر از کودک خود جمله سوالی که می خواهد به توالت برود یا نه، جوابش نه خواهد بود پس هیچگاه اینگونه از او نپرسید . بعد از رفتن به توالت کودکتان را پوشک کنید، فقط در صورتی این کار را انجام ندهید که مطمئن باشید او تا بیدار شدن خشک می ماند.
روز دوم آموزش از پوشک گرفتن کودک
مانند روز اول تمام نکاتی را که گفتیم رعایت کنید و ادامه دهید . اما در روز دوم بعد از ظهر یک ساعت بیرون بروید . قبل از بیرون رفتن از کودک بخواهید بر روی لگن بنشیند و کارش را انجام دهد سپس سریع از خانه بیرون بروید تا او بیاموزد که بین زمان بیرون رفتن از خانه و دستشویی کردن، ارتباطی وجود دارد. همانطور که گفتیم قبل از بیرون رفتن از او بخواهید که توالت کند و با این طریق کودک تان را با «توالت درخواستی» آشنا نمایید.
یک شلوار راحت هنگام بیرون رفتن پای کودک تان بپوشانید وبرای او ازپوشک یا شورت آموزشی استفاده نکنید. در این روش باید کودک چه داخل خانه و چه بیرون آن آزاد باشد. قبل از بیرون رفتن حتما چند دست لباس با خودتان بردارید؛ شاید این لباس ها به کارتان آید.
جایی نزدیک به خانه را برای بیرون رفتن انتخاب کنید تا پیاده به آنجا بروید. در اینصورت می توانید با خودتان یک لگن کوچک نیز حمل کنید. در این مرحله، نباید انتظار داشته باشید که کودکتان بتواند خودش را یک ساعت نگه دارد.
روز سوم آموزش از پوشک گرفتن کودک
در روز سوم نیز همان روش روز اول را تکرار کنید اما صبح یک ساعت و عصر نیز یک ساعت بیرون بروید و هر بار قبل از بیرون رفتن از کودک تان بخواهید توالت کند. برای بیرون رفتن همان کارهای که در روز دوم توضیح دادیم انجام دهید یعنی شلوار راحت، لگن کوچک همراه و لباس های اضافه فراموش نشود.
بعـد از آموزش از پوشک گرفتن کودک
بعد از این تعطیلات سه روزه از کودک انتظار می رود که هر بار نیاز به دفع پیدا کرد ،خودش را به لگن برساند یا به شما بگوید که او را همراهی کنید ولی برای رسیدن به هدف ، همچنان باید انتظار اتفاقاتی را از کودک داشته باشید.
بگذارید کودک تان در 3 ماه آینده، با شورت یا با یک شلوار راحت در خانه بچرخد و تنها از پوشک هنگام خواب شبانه استفاده کنید. بیرون از خانه شلوارهای راحت که پایین کشیدن شان ساده است را به کودک بپوشانید. وقتی به کودک شورت های آموزشی یا لباس های زیر تنگ می پوشانید در او حس پوشک را ایجاد می کنید و استفاده از آن ها قبل از 3 ماه باعث می شود که کودک تان توی همان ها کارش را انجام بدهد اما بعد از 3 ماه استفاده از این شورت و لباس ها اشکالی ندارد.
هنگام بیرون رفتن ، به همراه خود یک لگن کوچک نیز ببرید و در دستشویی های عمومی از آن استفاده کنید یا از تبدیل های توالت فرنگی برای او استفاده کنید. بعد از توالت حتما دست های خود و کودک تان را بشویید.
اگر آموزش 3 روزه پوشک گرفتن کودک جواب نداد
اگر کودکتان بعد از آموزش 3 روزه برای استفاده از لگن اشتیاقی نداشت ، 6 تا 8 هفته به او استراحت دهید و دوباره این روش را بکار ببرید . اگر این روش موفقیتی کمتر از 75درصد برای کودک تان داشت و اینکه خیس شدن زیر پایش برای او اهمیتی نداشت ، آموزش را متوقف کنید و آن را به زمانی بعد موکول کنید.
فواید روش آموزش 3 روزه «کودک، بدون پوشک»
- روش آموزش 3 روزه «کودک، بدون پوشک» روش آسان است که هر فردی می تواند این روش را دنبال کند.
- اگر فکر می کنید با آموزش توالت رفتن فرزندتان دچار اضطراب می شود و یا آموزش آن برای کودک غیر ممکن است، این روش «کودک، بدون پوشک» را انتخاب کنید.
- روش «کودک، بدون پوشک» خیلی سریع جواب می دهدو برای مادرهای شاغل و مادرانی که سفر کاری در پیش دارند و یا انتظار فرزند دوم را می کشند و نمی توانند وقت زیادی برای آموزش کودک خود بگذارند بسیار موثر است .
- در روش آموزش 3 روزه «کودک، بدون پوشک» کودک تان به خودش افتخار می کند و احساس استقلال می یابد.
- شما با استفاده از روش آموزش 3 روزه «کودک، بدون پوشک» می توانید پول هایی که خرج خریدن پوشک می کرده اید، را پس انداز کنید.
- روش آموزش 3 روزه «کودک، بدون پوشک» می تواند کمک کند که به خاطر پوشک های کثیف تان کمتر به محیط زیست آسیب وارد کنید .
- در این روش نباید به کودک جایزه بدهید و فقط باید برای تشویق کودک از سرود توالت یا یک آواز تشویقی استفاده کنیدپس نگران این نباشید که کودک تان برای توالت به جایزه وابستگی پیدا می کند.
- روش آموزش 3 روزه «کودک، بدون پوشک» توالت را به یک فعالیت مفرح برای کودک تبدیل می کند و با آن می توانید از بیزار شدن کودک از توالت و دنبال او دویدن برای بردن به توالت جلوگیری کنید.
مضرات روش آموزش 3 روزه «کودک، بدون پوشک»
- ماندن 3 روز متوالی در خانه و بررسی متوجه نشانه های کودک برای توالت رفتن کمی دشوار است اما این دشواری معمولا در روز اول است و در روزهای دیگر راحت تر می شود.
- در صورتی که شما و همسرتان شاغل باشید، این موضوع برایتان سخت می شود و شما و او به یکی دو روز مرخصی نیاز دارید.
- شاید برایتان خوشایند نباشد که کودک تان 3 روز در خانه لخت بگردد.
- ممکن است شما بردن کودکتان به توالت همراه خود را برای نشان دادن مراحل کار به او غیراخلاقی بدانید البته این به وضعیت فرهنگی خودتان مربوط است و باید روشی مطابق نظرتان ، انتخاب کنید.
- اگر نمی پسندید کودک تان کاملا لخت باشد، برای دخترتان یک دامن یا برای پسرتان یک شورت راحت بپوشانید .
- بهتر است این روش را در تابستان اجرا کنید اما اگر فصل سرما را برای اجرای این روش انتخاب کرده اید دمای شوفاژهای خانه را کمی زیاد کنید .
چند راهکار طلایی برای از پوشک گرفتن
1. تحمل کنید وصبور باشید
احتمالا برای تمام کردن آموزش باید یک هفته تا 10 روز وقت بگذارید و یکی، دو بار کثیف شدن خانه را هم به جان بخرید. در این یک هفته باید حتی بدون اعلام کودکتان او را در فواصل کوتاه به دستشویی ببرید تا مثانه و رودههایش را زود به زود تخلیه کند. اما مراقب باشید بیحوصلگی و عصبانیت شما در کودکتان اضطراب و ترس ایجاد نکند.
نگذارید اصرارتان به تمیز بودن کودکتان به قیمت از دست رفتن سلامت روان او تمام شود. برای آموزش استفاده از توالت به کودکتان عجله نکنید. بسیاری از والدین معتقدند تا زمانی که کودکشان از پوشک استفاده میکند، نمیتوانند او را به مهدکودک بفرستند و به همین دلیل خیلی زود برای از دستشویی گرفتن او تلاش میکنند. اما واقعیت این است که اگر کودک شما با پوشکی که به پا کرده به مهد برود، خیلی بهتر از آن است که با اضطراب و احساس گناه از دستشویی استفاده کند.
شاید ندانید که گرفتن بچهها از پوشک، یکی از حساسترین مراحل زندگیشان است؛ مرحلهای که اولین پیشنیازش رسیدن به آمادگی جسمانی است. تا زمانی که کودک شما توانایی کنترل مثانهاش را به دست نیاورد، نمیتوانید این آموزشها را شروع کنید. از طرف دیگر، آمادگی روانی فرزندتان هم یک پیششرط مهم است. شما نمیتوانید به قیمت مضطرب کردن و دادن عذاب وجدان به او، فرزندتان را از پوشکش جدا کنید.
شاید بسیاری از والدینی که به هر قیمتی میخواهند در اولین فرصت فرزندشان را از پوشک بگیرند، ندانند این کار به قیمت پرورش کودکی مضطرب و وسواسی تمام میشود و آسیبهای ناشی از آن تا سالیان سال فرزندشان را رها نمیکند. پس صبور باشید و به قیمت گریههای هر روزه یا شرمندگی کودکی که بهخاطر ناتوانیاش در کنترل خود خانه را کثیف کرده، این تصمیم را عملی نکنید. اگر کودکتان در این مرحله مهم زندگیاش آسیب ببیند، به سادگی نمیتواند با بحرانهای ناشی از آن مقابله کرده، آسیبهای روانیاش را جبران کند.
2. از متخصص کمک بگیرید
اگر سن فرزندتان از سه سال گذشته اما هنوز هم به محض جدا شدن از پوشکش مضطرب میشود و بهخاطر این اضطراب از اجابت مزاج طفره می
ود، با یک روانشناس کودک در مورد مشکلش صحبت کنید. شاید اضطرابی که فرزندتان به آن دچار شده، به او اجازه این کار را نمیدهد و قبل از هر تلاشی، لازم است با کمک متخصصان این اضطراب را از او بگیرید.
3. کودک را تنها نگذارید
کودکتان را در جریان اجابت مزاج همراهی کنید. از او بخواهید فشار بیشتری به خودش بیاورد و حتی با حنجرهاش صداهایی تولید کند زیرا این کار دستشویی کردن را برایش آسانتر میکند. این کار را میتوانید از ماهها قبل شروع کنید؛ برای مثال در زمان نوزادی یا اوایل کودکی، وقتی یبوست آزارش میدهد با ماساژ شکم و در حالت نشسته روی دست قرار دادنش به او برای تخلیه رودهها کمک کنید.
4. همکاری کنید
با هم برای انتخاب توالت به مغازه سیسمونی فروشی بروید و طرحی را انتخاب کنید که کودکتان دوستش دارد. توالتهای بچگانه این روزها بیشتر شبیه اسباببازیهای زیبایی هستند که بچهها تمایل دارند با آنها دوست شوند. به کودکتان اجازه دهید چند بار در روز، حتی درصورتیکه پوشک به پا دارد، روی توالتش بنشیند. شاید بهترین زمان برای این کار وقتی باشد که خودتان به دستشویی میروید. کودکی که توالت رفتن شما را میبیند، بعید نیست بخواهد در این مورد هم از شما تقلید کند.
5. کودک را سرزنش نکنید
وقتی کار کوچولویتان تمام شد، عبارتهای منفی مثل «اه اه!ببین چهکار کردی!»را به کار نبرید. هیچ وقت هنگام باز کردن پوشک کودکتان یا شستن او قیافه منفی و آزردهای به خود نگیرید و در مقابل او را حسابی تشویق کنید. بچهها به همین کار ساده خود افتخار میکنند و اگر احساس افتخار را از آنها بگیرید، در برابر تخلیه رودههایشان مقاومت میکنند.
6. به توالت رفتن عادتش دهید
وقتی کودکتان به سن نشستن روی «پاتی» یا توالتهای بچگانه رسید، او را برای تمرین چند بار در روز روی توالتش بگذارید و بگویید «پیپی میره توی توالت!» جوری به کودکتان آموزش دهید که احساس بدی پیدا نکند و به شیوه بسیاری از بچهها خودش را منقبض نکند که این باعث میشود از اجابت مزاج منصرف شود.
7. بگویید چه می شود
کمکم میتوانید فرآیند کار را برایش توضیح دهید. هر زمان که کودکتان خواست، به او در مورد اینکه ادرار و مدفوع چه هستند، چطور تولید میشوند و چرا باید آنها را تخلیه کرد توضیح دهید. اگر به توصیههای قبلی عمل کرده باشید و برای هر یک از این فرآیندها واژهای را به کودکتان آموزش داده باشید، او هم برای انتقال نیازش به شما در زمان مناسب تواناتر میشود.
8. واژه مشترک بسازید
وقتی فرزندتان در حال تخلیه رودههایش است، سعی کنید از یک واژه یا عبارت استفاده کنید. شما میتوانید به سادگی بگویید: «داری پیپی میکنی؟ آفرین؛ ادامه بده» و او را تشویق کنید تا کارش را به آخر برساند. به مرور به او کمک کنید تا منظورتان را بفهمد. اگر هر وقت که او را مشغول خالی کردن رودههایش میبینید از این عبارات استفاده کنید، به مرور یاد میگیرد که وقت شروع کارش، خودش هم این کلمات را به کار ببرد و به شما پیشآگهی دهد.
9. به حرف دیگران گوش ندهید
احتمالا اغلب اطرافیان شما پیشنهاد میکنند در سنی که کودک خودشان را از پوشک گرفتهاند، به فرزندتان توالت رفتن یاد بدهید. اما به جای اینکه به حرفهای آنها توجه کنید، توانایی فرزندتان را بررسی کنید. اغلب کودکان از ۱۸ ماهگی به بعد، کم کم یاد میگیرند خود را کنترل کنند و بیشتر آنها بین ۲ تا ۳ سالگی این آمادگی را تمام و کمال پیدا میکنند. شاید کودک شما از همانهایی باشد که از حدود 20 ماهگی توانایی کنترل خود را پیدا میکند اما اگر غیر از این بود، میتوانید حداقل یک سال بعد از این زمان به او برای آماده شدن فرصت دهید.
10. کودک را هول نکنید
مراقب باشید بیش از اندازه هیجانزدهاش نکنید تا از ادامه کارش پشیمان شود. از طرف دیگر کودکتان را در این زمان بلند نکنید و حالت نشستن یا ایستادنش را تغییر ندهید. تنها با یک نگاه مهربان و چند عبارت کوتاه او را همراهی کنید. بچهها برای اینکه خوب از پس اجابت مزاج بربیایند، به آرامش کامل نیاز دارند.
11. وقت شناس باشید
از همان ماههای اول، میتوانید زمانی را که کودکتان درحال اجابت مزاج است متوجه شوید. بچهها در این شرایط معمولا در یک جا ساکن میشوند، سوراخهای دماغشان را باد میکنند، کمی به خودشان فشار میآورند و بعد از چند ثانیه، فعالیتهایشان را دوباره از سر میگیرند. اگر شما این زمانهای حساس را بشناسید، میتوانید با به کار بردن واژههایی در این زمان، او را برای آموزش دستشویی رفتن در آینده آماده کنید.
نکات لازم
- از فرزندتان بخواهید قبل از بیرون رفتن از خانه و بلافاصله پس از رسیدن به مقصد از توالت استفاده کند.
- هنگام بیرون رفتن ، چندین لباس و لباس زیر همراه داشته باشید.
- به مربی ، کودک یار مهدکودک و پرستار کودک، علائم فرزندتان را موقع نیاز به استفاده از توالت بگویید.
- بدون پوشک احساس جدیدی است و ممکن است برای بعضی از کودکان احساس ناراحتی یا ترس کنند. در حین این روند که از فرزند خود حمایت می کنید ، آرامش داشته باشید. تحقیقات نشان داده است که یک واکنش منفی یا مجازات پس از خیس کردن شلوار می تواند ارتباط منفی را برای سلامتی ایجاد کند و می تواند مانع پیشرفت شود ، بنابراین پس از اتفاق آرام باشید و هرگونه ناامیدی را از کودک پنهان کنید.
- برای 3 ماه آینده، به کودکتان اجازه بدهید با شورت یا با یک شلوار راحت در خانه بگردد. پوشک را فقط برای خواب شبانه استفاده کنید. بیرون از خانه هم شلوارهای راحت پای او کنید که پایین کشیدنشان ساده باشد.
- شورتهای آموزشی یا لباسهای زیر تنگ برای بچه حس پوشک را دارند و استفاده از آنها قبل از 3 ماه کودکتان را ترغیب میکند که توی همانها کارش را انجام بدهد. بعد از 3 ماه بدون هیچ رخداد غیر منتظره، میتوانید به او شورت بپوشانید.
- وقتی بیرون میروید، لگن کوچکتان را همراهتان ببرید. در محیطهای عمومی از آن در دستشوییهای عمومی استفاده کنید یا از تبدیلهای توالت فرنگی برای او استفاده کنید. حتما دستهای خودتان و کودکتان را بعد از استفاده از توالت بشویید.
- در طول فرایند از پوشک گرفتن بچه مواقعی پیش میآید که او را روی لگن میگذارید اما دستشویی نمیکند. در این مواقع نباید فرزندتان را تحت فشار بگذارید. ده دقیقه برای نشستن روی لگن کافی است. اگر دستشویی نکرد اجازه بدهید بلند شود و یک ساعت بعد دوباره او را به سرویس بهداشتی ببرید.
- برای مدتی باید کودک را شبها پوشک کنید. زمانی که خواستید پوشک را شبها هم حذف کنید، باید ببینید شبها چطور دستشویی میکند.
این کار باید بعد از دو سالگی انجام شود.
اگر تمام شب پوشک خشک باشد و صبح خیس شود، یعنی باید صبح زود کودک را بیدار کنید و به دستشویی ببرید.
اگر بعد از بررسی متوجه شدید که در طول شب هم پوشکش را خیس میکند باید دست نگه دارید. در این شرایط کودک برای این که شبها پوشک نداشته باشد آماده نیست. - در نظر داشته باشید که ممکن است، کودک چند روز اول را هیجانزده باشد و با شما همکاری کند اما بعد خسته شود و به حالت قبل برگردد. در این شرایط فشار را زیاد نکنید. بهترین راه های از پوشک گرفتن بچه آهسته و پیوسته هستند. صبر داشته باشید و کمی به فرزندتان استراحت بدهید. پس از چند روز دوباره میتوانید فرایند آموزش را شروع کنید.
- یک نکته مهم این است که در طول این مراحل، وسواسی نباشید. اگر بیش از حد نگران فرشها هستید چند روزی آنها را جمع کنید یا رویشان را بپوشانید. در هر صورت کثیفی ممکن است پیش بیاید و نباید خیلی سخت بگیرید.
- نکته بسیار مهم دیگر این است که در دوران از پوشک گرفتن کودک به هیچ وجه مایعات مصرفی او را کم نکنید. او باید مثل همیشه هر چقدر میخواهد آب و مایعات بنوشد. در غیر این صورت دچار یبوست میشود. یبوست همیشه با درد همراه است. کودک نمیداند این درد به چه علت ایجاد شده و آن را به تجربه جدید نشستن روی لگن ربط میدهد و از دستشویی رفتن فراری خواهد شد.
سوالات متداول
2 تا 3 سالگی
اینکه کودکتان در چند روز یاد میگیرد که به دستشویی برود، یک موضوع بسیار فردی است. بعضی از کودکان مخصوصا دخترها زود تر یاد میگیرند. این بازه میتواند بین 10 روز تا چند ماه متغیر باشد. توجه داشته باشید که ممکن است کودک در پی یادگیری دورههایی از افت نشان دهد و کنترل خود را از دست بدهد؛ در این مواقع او را سرزنش نکنید.
کنترل دفع ادرار در شب به زمان بیشتری نیاز دارد. اگر فرزندتان یاد بگیرد در طول روز خود را خیس نکند، نیازی به پوشک نداشته باشد و خودش به تنهایی به دستشویی برود، میتوانید برای گرفتن پوشک در شب برنامه ریزی کنید. معمولا بچهها حدود 3 تا 6 ماه بعد از پوشک نشدن در روز، میتوانند مثانه خود را در شب کنترل کنند. اگر در طول هفته، دوبار یا کمتر خود را خیس کرد، به تدریج میتوانید پوشک شبانه او را هم حذف کنید. اما در مواقعی شب ادرای کودکان میتواند دلیلی بر یک مشکل باشد که نیازمند بررسی است.
نظرات کاربران